onsdag den 18. november 2009

Port Fairy - Robe 9 nov

Saa tog vi videre til Robe

... og vi kan da lige laegge ud med at sige at det var meget varmt selv om vi tog afsted tidligt om morgenen.

Dem her var der rigtig mange af.. Meget Australsk.. Vi har fundet ud af at det er en vindmoelle, der fungerer som vandpumpe, som bliver opbevaret i tanken (vandet, ikke pumpen). Der var rigtig mange koer i omraadet. Paa grund af varmen opholdt de sig enten alle ved vandtanken eller i skyggen..

Vi gjorde et stop i Princess Margaret Rose cave paa graensen mellem Victoria og South Australia. Vi krydsede faktisk graensen tre gange paa vej ud til grotten.

Grotten er skabt fordi vandstanden paa et tispunkt har vaeret hoejere i omraadet. Der loeber en flod ved grottens udmunding, og da vandet var hoejere har det gravet sig ind i klippen og skabt en hule. Siden har vandet trukket sig tilbage, og hulen er udtoerret. Paa et tidspunkt er der sket en sammenskridning i hulen taet paa dens udmunding og man kan saaledes ikke gaa ud til floden fra hulen. Det er rigtig heldigt at der er sket en sammenskridning af to aarsager:
1: Der lever masser af slanger og flagermus i hulen paa den anden side af sammenstyrtningen, ud mod floden. De er ikke fantastiske at have rendende i en hule hvor der er turister paa rundvisning.
2: For at der kan dannes drypstensformationer er det noedvendigt at der er en konstant temperatur og hoej luftfugtighed i hulen. Det er svaert at opnaa hvis der er hul til verden udenfor.

Ditte foran en af de mange flotte drypstensformationer. Billedet yder ikke farverne retfaerdighed.

Hulen blev oprindeligt fundet af en mand, som blev firet 16 meter ned i et hul i taget paa hulen. Det eneste han havde til lys var en aeske taendstikker. Det maa have vaeret temmelig skraemmende.

Flere drypsten. De mener at de to dele vil vaere forbundet om 200 aar.. De vokser temmeligt langsomt.

Et billede taget af vores meget vidende og interessante guide.

Saa koerte vi videre til Mt. Gambier, hvor der er flere huler skabt af grundvandet, som ligger hoejt i omraadet. Foerst tog vi ud og saa paa et saakaldt sinkhole, der er en hule, der er blevet udhulet saa meget at taget ikke laengere kunne baere sin vaegt og derfor er faldet sammen.


Hulen blev oprindeligt opkoebt af en rigmand i starten af 1900-tallet og indrettet som "et svalende sted paa varme sommerdage" Dengang var der stadig vand i en del af hullet, saa han havde en lille robaad hvori han kunne invitere sine gaester paa en tur paa soen. Desuden var der en meget flot have.
Efter rigmandens doed forfaldt haven, men den er blevet renoveret og er nu en offentlig park. Den var rigtig flot, og der var faktisk koeligt dernede.
Hulen er desuden bolig for en del dyr, heriblandt possums og vilde bier.


Udsigten nede i hullet, bag ved de haengende planter (jaja, jeg er ikke botaniker). Dejlig koeligt og skyggefuldt.


Jeg tager mig en lille slapper i skyggen

Udsigten oventra, ned i hullet. Det er omraadet bag ved de haengende planter, der har vaeret en soe. Bagerst kan man ane resterne af anlaegspladsen for baaden (der er en trappe der leder ud i ingenting)

Saadan nogen var der ogsaa nede i hullet.

Saa koerte vi videre op til en af soerne der fodres af grundvandet. Soen skifter farve i loebet af aaret fra den blaa farve (om vinteren) til den turkise (om sommeren), der kan anes i kanten af soen. Man ved ikke helt hvorfor den skifter farve, men det har noget med temperaturen at goere. Fordi det var saa varmt kunne man se det begyndende farveskift i kanten af soen.
Udsigten over hele soen.

Ditte tager en slapper i skyggen

...Og det goer jeg ogsaa

Vi sluttede med at tage ned til en af de andre soer og slappe af. Vi turde dog ikke gaa i vandet, for det var aabenbart saa farligt at svanen var blevet farvet sort!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar