mandag den 5. oktober 2009

Shark Bay til Coral Bay (26 august)

Vi startede dagen med at tage til Monkey Mia.

Her kom vi rigtig taet paa de vilde delfiner

Der kom ca. 10 stk ind, det er forbudt at roerer dem og stedet giver dem kun meget lidt mad, saa de kan vaere saa vilde som muligt. Mens vi stod i vandet var der nogen ude at snorkle, Ranger damen informerede os om at lokale aldrig ville snorkle i dette omraade - det hedder ikke Shark bay for ingen ting.. smule skraemmende.
Det er en myte at der ikke er hajer hvor der er delfiner...

Men de var nu ret soede - den ene var helt vild i varmen, sproejtede med vand, total legesyg.

Og der var ogsaa en del vilde pelikaner - de er nu temlig store.


Saa naaede vi til "the Stromatolites" i Hamelin Pool.

Stromatolitterne er dannet af blaa-alger. Algerne i Hamelin Pool er af nyere dato, men de er direkte i familie med nogle af de foerste levende organismer, der opstod for 3,5 milliarder aar siden. Dengang var der ingen ilt i atmosfaeren, der var til gengaeld meget mere CO2 end der er nu. Blaa-algerne er de simpleste organismer, der bruger fotosyntese til at skaffe energi til at vokse. "Affaldsproduktet" ved fotosyntese er ilt. Man mener derfor at blaa-algernes opstaaen og udbredelse for 3,5 mia. aar foerte til dannelsen af stoerstedelen af det ilt som findes i vores atmosfaere i dag. Og de er derfor skyld i at vi menneske kunne opstaa.
I dag findes der kun stromatolitter meget faa steder i verden og Hamelin Pool er det nemmeste sted i verden at se dem. Vandet i Hamelin Pool indeholder dobbelt saa meget salt som havvand, og derfor kan andre planter ikke leve der, og dyr kan ikke drikke vandet. Derfor er stromatolitterne ikke blevet oedelagt af andre organismer, hvilket ellers er sket de fleste andre steder.
Stromatolitformationerne opstaar fordi algerne er klistrede paa overfladen, og de fanger derfor de mikroskopiske partikler (sand, knuste skaller osv.) som flyder rundt i vandet. Partiklerne bliver forstenet fordi bakterierne udskiller calciumcarbonat, og det skaber stromatolitterne.


For over 100 aar siden koerte der nogen vogne trukket af kameler gennem The stromatolites, de vokser saa langsom at man stadig kan se hjul-sporerne.

Ditte og Darren ved Shark Bay (og ved godt det er et meget akavet billede billede af mig :-))
Man kan vaere heldige at se hajer fra det sted hvor vi stod, saa heldige var vi bare ikke den dag.



Fjern formatering fra markeringEftermiddags snacken blev spist og koebt paa en lille banan farm, jeg fik en jordbaer sorbe is - mums er bare fantastisk naar de er saa friske og ingredienserne kommer fra baghaven.


Gascoyne River - er den kaempe flod. Den er skyld i at de kan have saa mange frugt plantager i W.A.

Som man kan se er den desvaerre toer nu.. men naar det bliver vaadsaeson kommer den hurtigt op paa 7 meter.


Ser meget toert ud, men i virkeligheden loeber der en masse underjordisk vand her..

Og saa skulle der da lige vaere en lille edderkop der.

Vi endte med at koere i moerke inden vi naede frem til hvor vi skulle sove. Det tager enormt langt tid at koere i moerke her, da der er saa mange koeer og hoppende soede dyr paa vejen. Vi var saa uheldige at vi koerte en ko ned.. temelig trist.

Vi havde et lille toilet stop inden vi naaede frem, herude er der jo ikke el alle steder saa det var et toilet uden lys, vi opdage saa efter de 2 foerste have vaeret derinde at der var red backs der.. saa kunne folk pludselig godt holde sig et par timer mere :-) (Red back er en meget giftig edderkop, kendes paa den roede plet paa ryggen. )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar